Combizom szakadás kezelése

Combizom szakadás, Az izomszakadás kezelése

Combizom szakadás

Futás, ugrás, mászás, ezek a mozdulatok a legtöbb sportban megtörténnek, ennél fogva az ezeknél használatos izomcsoportok hajlamosak a sérülésre. A combhajlító izom elég nagy eséllyel meghúzódhat sportolás közben, gyógyulása pedig sok bosszúságot és nehézséget okozhat, mivel ilyenkor az egész lábat pihentetni kell.

A combhajlító izom felépítése A combhajlító izom a felsőcomb combizom szakadás részén kezdődő izomcsoport, amely végigfut a térden keresztül egészen a boka hátulsó részéig. A lábfeszítés közben a bokánál kitüremkedő izom tulajdonképpen a sarokhoz kapcsolódó combhajlító izom része.

Hogy megértsed, hogy mit csinál a combhajlító izom és miért olyan fontos, képzeld el, hogy úgy működik, mint egy marionett bábú zsinórja.

A láb hátsó részén fut végig, tehát amikor behajlítod a lábad, vagy megmozgatod a lábujjad, a test csupán annyit tesz, hogy meghúzza combizom szakadás combhajlító izmot, mint egy zsinórt.

a fájdalom okai a csípőízületek térdén

A feszülés hatására az ízületek is behajlanak a lábbal együtt. Aztán amikor ellazul az izom, a láb ismét pihenő állapotba kerül. Ez az összetett mechanika egyeben azt is jelenti sajnos, hogy ha megsérül a combhajlító izom, az egész láb mozgatása is fájdalmas és nehéz lesz.

Mi okozza a húzódást? Mint minden izom, a combhajlító izomnak is szüksége van bemelegítésre, még mielőtt megnyújtanád edzés során.

A quadricepsem részlegesen elszakadt. Ezt követően a nem megfelelő orvosi tanácsadásból és rehabilitáció hiánya miatt a lábamat még mindig nem bírom használni versenysportra labdarúgás.

Mindennapos tevékenységek, például ülés, állás vagy séta közben lehet, hogy tökéletesen működik, de egy intenzívebb mozgásnál egy túl erős vagy hirtelen mozdulat miatt meghúzódhat. A futás és a sprintelés sokszor okoznak combhajlító izom húzódást, de a combizom szakadás megfelelően bemelegített izmok számára a hirtelen sarkon fordulás, előre lendülés vagy ugrás a legveszélyesebb, mivel ezek a tevékenységek közül mindegyikhez szükség van az izmok rugószerű használatára.

Az izomszakadás kezelése

A jól bemelegített izmok gyorsak és erősek ilyenkor, de ha merevek, könnyen elszakadhatnak, ami elég nagy fájdalmat okozhat. Hogy mennyire súlyos a szakadás az nem csak a fájdalom intenzitásától függ, hanem attól is, hogy mennyi időt szántál a láb pihentetésére sérülés után.

A combhajlító izom húzódás tünetei Fontos, hogy odafigyelj az izomhúzódás korai tüneteire. Enyhébb húzódásoknál úgy gondolja az ember, hogy ügyet se kell vetni a problémára, ezért sok sportoló tovább erőlteti az izmait, aminek következtében komolyabbá válhat a sérülés.

Izomsérülések: zúzódás, izomszakadás, vérömleny

A legelső tűnetek félrevezetők, mivel először csak a csípőben érezhető egy izomgörcs, vagy egy kis enyhe fájdalom jelenik meg a comb hátsó részén mozgás, nyújtás vagy alvás közben. Ahogy romlik az állapot, úgy romlik a fájdalom is egészen addig, amikor már a legkisebb mozdulat is elviselhetetlen fájdalmat okoz.

gyógynövények térd artritisz kezelésére

Azonban nem mindig ez az első jele a combizom húzódásnak. Van, aki hirtelen erős fájdalmat érez az edzés során, amit egy roppanó vagy kattogó hang kísér, ez általában egy hirtelen történő sérülés jele.

Ebben az esetben azonnal abba kell hagyni a mozgást és meg kell kérni valakit, hogy vigyen el orvoshoz. Egy másik tünet, amire érdemes még odafigyelni, az a fenékfájdalom és érzékenység a sérülés területén. A test ilyenkor vérbőséggel próbálja segíteni az izmok gyógyulását, ezért véraláfutás is tapasztalható.

Combizom szakadás kezelése

Hogyan kezeld a sérülést? A sérült combizom kezelése nem túl komplikált, de egy aktív életmódot élő számára hatalmas kihívás. A legfontosabb ilyenkor a pihentetés. Próbáld meg minél kevesebbet használni a lábad.

Izomsérülések

Még akkor is, ha orvosod nem tartja szükségesnek, fontold meg egy kényelmes és megfelelő méretű mankó használatát, hogy kényelmesen tudj mozogni otthon és a munkahelyeden anélkül, hogy terhelnéd a lábadat. Ha az orvosod már megengedte, újra elkezdhetsz járni segítség nélkül, csak ne tegyél túl nagy lépéseket, és ne várd el a lábadtól, hogy túl nagy terhelést viseljen el. Hogy felgyorsuljon a gyógyulás folyamata, polcold fel a lábadat egy kényelmes párnára ülés közben.

Milyen érzés, ha leszakadnak a combjaid?

Ha éppen nem házimunkával vagy elfoglalva, vagy ha esetleg íróasztalnál ülve dolgozol, pihentesd a sérült lábad egy párnán. Ha nagyon erős a fájdalom, más megoldás is van. A jég például segíteni fog a duzzadások enyhítésében a sérülés környékén.

Combhajlító izom sérülés

Jegeld be a lábat kétóránkét percre egy jégtömlővel. Csavard be egy törülközővel, hogy ne sérüljön a bőröd a hidegtől. A kompressziós kötés is segíthet combizom szakadás duzzadás és a fájdalom meg sajgás enyhítésében is.

elasteng közös gyógyszerértékelések

Amint javulást tapasztalsz, váltsd fel a jégtömlőt melegpalackkal, hogy lazuljanak az izmok és serkenjen a vérkeringés. Combizom szakadás ha úgy döntesz, hogy fájdalomcsillapítóval könnyítenéd meg az elalvást, használj nemszteroid gyulladáscsökkentőket, mint például Advilt, Motrint vagy Aleve-t.

Ezek segíteni fognak a fájdalom és duzzadás kezelésében.

Sportsérülések - a részleges izomszakadás

Rögzítő combizom sérülésre A hőterápia és kompressziós kötés fontos részei a mobilitás megőrzésének gyógyulás közben. Habár lehet, hogy magát a sérülést a túlnyújtás, vagy a nyújtás hiánya okozza, a kompressziós rögzítő mindkét esetben megóvja az izmokat a mindennapi terhelések során, miközben az ínszalagok és a hozzájuk ízületi betegségek férfiaknál izmok gyógyulnak; a puha anyag kipárnázza és melegen tartja az izmaidat, így lazák maradnak, és további sérülés nélkül tudnak mozgásban tartani felépülés közben.

A hőterápia ezzel egyben serkenti a vérkeringést is, tehát a vér gyorsabban tudja eljuttatni a szükséges tápanyagokat a sérült szövetekhez.

Combizom szakadás, hogy melegen tartja a területet, a combszorító eloszlatja a combra nehezedő terhelést is, ezért fájdalomenyhítő hatása is van.

Izomszakadás tünetei és kezelése

A kompresszió összetartja a szöveteket amikor megfeszül a lábad, megakadályozva egy még komolyabb húzódást miközben terhelődik a végtag. A sérülés helye meghatározza, hogy milyen kompressziós rögzítőre lesz szükséged.

A combizomsérülések leggyakoribb helye a lábszár hátulsó része a boka felett vagy a fenék alatti izomcsoport. A lábszárra érdemes olyan szorítót venni, ami inkább egy zoknira vagy lábmelegítőre hasonlít és bele tudod bujtatni a lábad. A térdhez közelebbi sérülésekhez a hagyományos térdrögzítő a jó megoldás, a csípőhöz közelihez viszont egy combszorító lesz ideális. Hogyan maradj formában gyógyulás után?

  1. Mit kell enni ízületi fájdalommal
  2. Ízületi fájdalom a yarinából
  3. Ez a pont az izom limitje.
  4. Combhajlító izom sérülés - CSAPATSPORT - CSAPAT- ÉS KÜZDŐSPO
  5. Achilles in gyulladás fórum
  6. Medencei artrózis kezelés
  7. Izomhúzódás 3 oka, 8 fajtája, 9 tünete és kezelése [teljes leírás] - 27 Sellő

A sok pihenés után minden sportoló számára a legnagyobb aggodalom az, hogy elveszítik izomtömegüket és tónusukat. Mialatt igaz, hogy a meghúzódott combizmaidat nem érdemes megerőltetni amíg teljesen meg nem gyógyul, a tested többi részét ugyanúgy edzheted miközben pihenteted a lábad.

A sportpálya helyett combizom szakadás az edzőteremben töltsd az időt kar és törzsizom erősítéssel.