Gyulladáscsökkentő szerek lovaknak

Ló ínhüvelygyulladás, Ínhüvelygyulladás tünetei és kezelése

Megosztás Ló ínhüvelygyulladás Mindenki látott már kitelt ínhüvelyű lovat. A ló ínhüvelygyulladás van Pedig valójában súlyos problémák lehetnek a háttérben.

Ínhüvelygyulladás: több, mint ártalmatlan duzzanat, lovad egészsége múlhat rajta!

Az ínhüvelyen belüli ínsérülések általában kifejezetten fájdalmasak és rossz prognózisúak. Nagyon nehéz pontos diagnózishoz jutni és olykor a legjobb kezelés is sikertelen lehet. Duzzadt ínhüvely ultrahangozáshoz előkészítve Mi okozza? Az ínhüvely gyulladásának, feltelésének a két leggyakoribb oka a gyűrűszalag okozta lefűződés és az ínhüvelyben futó inak sérülése.

Ínhüvelygyulladás tünetei és kezelése

Előbbiről a legtöbb lovas hallott már. A gyűrűszalag egy öv jellegű és hasonló szereppel bíró szalag, amely a csüd mögött, az egyenítőcsotokat összekötve rögzíti az alatta csípőízület coxarthrosis fizioterápiás kezelése felületes- és mély ujjhajlító ínakat. Amennyiben ez a szalag kórosan megvastagodik, az ínhüvely elszorul, fel fog telni folyadékkal, működése akadályozottá válik.

Ez teljesítménycsökkenést, sántaságot okozhat. Az elmúlt évek jelentősen gazdagították ismereteinket az ínhüvelyben futó inak sérüléseiről és általuk okozott ínhüvely gyulladásról.

  • Gyulladáscsökkentő szerek lovaknak
  • Riderline | Ínhüvelygyulladás: több, mint ártalmatlan duzzanat, lovad egészsége múlhat rajta!

Ebbe a témába érdemes egy kicsit jobban belemerülni. Egy kis anatómia a megértéshez Az ínhüvely egy olyan zsákocska, ami azt a célt szolgálja, hogy a benne futó inak el tudjanak mozdulni egymás mellett, illetve az ízületek felett.

ló ínhüvelygyulladás

Az alsó közös ínhüvely a csüdízület mögött található, de a pártaízületet is érinti, majdnem a patáig húzódik. Benne a felületes- és a mély ujjhajlító inak futnak, alatta a szezámcsonti szalagok fekszenek.

ló ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelybe fecskendezett kontrasztanyag kirajzolja az ínhüvely területét a röntgenfelvételen, jól látszik a bene futó inak körvonala is Az említett két ín tud egy furcsaságot, aminek magyar neve nincs, de az állatorvos hallgatókat már az első félévben ezzel riogatják: a felületes ujjhajlító egy rövid szakaszon körülöleli mély párját.

Ezt az érdekes képletet manica flexoria névvel jelöli a tudomány. Manica flexoria — balról jobbra: anatómiai metszet I: mély ujjhajlító, II: felületes ujjhajlító, III: zöld nyilak között a manica, IV: csont, ultrahangos kép, tenoszkópiás kép.

Ínhüvelygyulladás

Forrás: JM. Legyakrabban a mély ujjhajlító ín sérülése fordul elő, de a manica flexoria és a feleületes ujjhajlító ín defektusai is gyakoriak. A ferde- és egyenes szezámcsonti szalag sérülései ritkábbak. A diagnosztika nagy gyakorlatot és jó felszerelést kíván Az ínhüvelyen belül ultrahangos vizsgálat mutathatja ki a legtöbb sérülést ezen a szakaszon, de fontos tudni, hogy egyes esetekben apró sérülések elbújhatnak az ultrahang elől és ezeket csak a műtét során lesznek láthatóak.

Koronavírus: a negyedik hullám robbanásának küszöbén állunk Ínhüvelygyulladás oka Általában sérülés, megerőltetés vagy a kor előrehaladtával az inak rugalmasságának csökkenésével alakul ki. Emellett társulhat más betegségekhez is, ilyen például a cukorbetegséghez, vagy más szisztémás immunbetegséghez, mint például a reumatoid artritisz.

További tudnivaló, hogy a mély ujjhajlító ín sérülhet még lejjebb is, a nyírcsont mögötti területen és a patacsonthoz való tapadása közelében is. Ezeket a sérüléseket hivatott az MR vizsgálat feltérképezni.

Bal oldalon: ép ínak felvétele, jobb oldalon sérült mély ujjhajlító ín felvétele — zöld nyilak között az ép, piros nyilak között a duzzadt, szakadt ínrészlet látható Mit tehetsz a gyógyulásért?

Az ínhüvelyen belüli sérülések kezelésében az egyik legjobb kezelési eljárás a műtét: a tenoszkópia, ami az artroszkópia ínhüvelyben végzett megfelelője.

ló ínhüvelygyulladás

Az ínhüvely tenoszkopiás műtétje során a sérült ín szakadt, felrojtozódott rostjait, amik az ínhüvely gyulladását okozzák "kitakarítják", a sérült manica flexoriát eltávolítják. Ínsérülés tenoszkópos képe — jól ló ínhüvelygyulladás a szakadás helyén szabaddá váló rostok Rendkívül hasznos a shockwave avagy lökéshullám terápia is.

A császár öt bambusz felesége. Hogyan aludjunk rendesen. Mu Yuchun

A rehabilitáció nagyon fontos, megkerülhetetlen és kihagyhatatlan része a kontrollált mozgatás. Mély ujjhajlító ín sérülések esetében ez mindig nagyon lassú folyamat, minimum fél, de inkább egy teljes évnyi rehabilitációra van szükség.

ló ínhüvelygyulladás

Legjobb eredményt a kombinált kezelésekkel lehet elérni. Az ínhüvelyen belüli sérülések esetében a kilátások nem adnak okot a derűre. Sajnos el kell fogadni, hogy a lovak egy része nem tud majd ugyanolyan teljesítményt nyújtani, mint a sérülés előtt.

Lássuk a gyulladás fajtáit egyesével: Ínhüvelygyulladás a lábon A lábon, mivel rengeteg kis izom és ín található benne, sokféle elképzelhető módon jelentkezhet az ínhüvelygyulladás.

Fontos, hogy ínsérülés, vagy annak gyanúja ló ínhüvelygyulladás nem szabad szteroidos kezelést alkalmazni az ínhüvelybe fecskendezve, mert ez fokozza az ínon belüli meszesedések kialakulásának, ezáltal a sérülés kiújulásának esélyét. A Lovaspraxis állatorvosai összeválogattak egy csokornyit korábbi eseteikből, amelyek jól mutatják, hogy a gondos rehabilitáció, a műtét és a shockwave kezelés sok esetben rendbe tudja hozni ezeket az igen súlyos sérüléseket.

A folytatásban ezeket az eseteket mutatják be. Lovaspraxis Kft.