Sarok törés

Saroktörés tünetei

Boross György Akinek magasból esve sarokcsontja törik, lehet, hogy nem kell műteni, csak gipszelni.

saroktörés tünetei

De mikor melyik javallt? A sarokcsont alapvető szerepe a test súlyának viselése, amit úgy biztosít, hogy a függőlegesen ható terhet a vízszintesen álló lábra helyezi át. Törése mindig direkt erőbehatásra jön létre, legjellemzőbb a sarokra esés.

Hónapokig tartó fájdalom A sarok alsó része bedagad A betegségben szenvedők reggel felkelés és hosszabb ülés utáni erősebb fájdalomról számolnak be. Néhány perc járás után ilyenkor csökken a fájdalom, mert a járás nyújtja a talpi fasciát.

Vizsgálatkor mikor merül fel a sarokcsonttörés gyanúja? A saroktájék kiszélesedett, a lábtő deformált, duzzadt és nyomásra érzékeny.

Sarokcsonttörés: műtét, gipsz, vagy valami más

A törési vérömleny jellemzően a talpszélen és a talp csípőfájás húzza jelentkezik.

Kétirányú és kiegészítő röntgenfelvételek után dönthetünk a kezelésről, a törés típusától függően.

saroktörés tünetei

Leegyszerűsítve megkülönböztetünk ízületi felszínen kívüli, és ízületi felszínt érintő töréseket, mindegyik lehet egyszerű és darabos. A korábban tárgyalt saroktörés tünetei hasonlóan a kezelés itt is műtét nélküli és műtéti lehet. Az elmozdulás nélküli és az ízületen kívüli törések egy része műtét nélkül gyógyítható. Ennek két formája ismert: a hagyományos esetben gipszrögzítést alkalmazunk hétig, ennek felét tehermentesítve tölti a beteg.

A másik módszer esetén felpolcoljuk a végtagot a duzzanat megszűntéig, majd körülbelül 1 hét elteltével megkezdjük a korai funkcionális kezelést, ami gyógytornából és előbb terhelés nélküli, saroktörés tünetei fokozatos terheléssel zajló járásgyakorlatból áll. Ha a műtét elkerülhetetlen, többféle megoldás közül választhatunk.

A beavatkozást 6 hét gipszrögzítés követi.

saroktörés tünetei

A többi töréstípusnál fémlemezelést, csavarozást, vagy dróttűzést alkalmazunk. Ennek lényege, hogy egy speciális külső eszközzel elvégezzük a helyretételt a beroppant ízületi felszíneket eredeti helyükre kiemeljükmajd apró metszett nyíláson át, bőrön keresztül bevezetett csavarokkal a rögzítjük a törtdarabokat és alátámasztjuk a kiemelt részt.

Ennél a megoldásnál külső rögzítés nem szükséges.

saroktörés tünetei

Az utókezelés során nagyon lényeges a gyógytorna és az átmeneti tehermentesítés melletti fokozatos járásgyakorlat. A műtéti fémanyagok javasolt eltávolítási ideje: a tűződrótokat a műtét után héttel, a csavarokat hónap, a lemezt hónap után vesszük ki.

Boross György A sarokcsont törése meggyógyítható műtéti beavatkozással, gipszrögzítéssel, vagy funkcionális kezeléssel is. A sarokcsont szerepe a test súlyának viselése, amit úgy biztosít, hogy a függőlegesen ható terhet a vízszintesen álló lábra helyezi át. Törése mindig direkt erőbehatásra jön létre, legjellemzőbb a sarokra esés. A tünetek a következők: a saroktájék kiszélesedett, a lábtő deformált, duzzadt és nyomásra érzékeny, a törési vérömleny jellemzően a talpszélen és a talp közepén jelentkezik. Kétirányú és kiegészítő röntgenfelvételek után döntünk a kezelésről.

Külön kiemelném, hogy a sarokcsonttörés komoly sérülés — a legszakszerűbb kezelés ellenére sem ritka a maradványtünetekkel gyógyuló eset —, ezért, mint minden esetben, itt is a megelőzés a legfontosabb!

Ezek is érdekelhetik.

saroktörés tünetei