Térdizületi csúszóporc (Meniscus) sérülés, szakadás | Dr. Gergely Zsolt

Térdízület meniszkusz

Térdizületi csúszóporc Meniscus sérülés, szakadás A térdízületben két csúszóporc helyezkedik el: ezeket belső és külső meniszkuszoknak hívjuk.

hogyan kell kezelni a hüvelykujjízületeket ízületek ízületek könyök fáj

A belső oldali csúszóporc a térd egyik legsérülékenyebb része, a külső meniszkusz sokkal ritkábban térdízület meniszkusz. Fiatalabb életkorban főleg sportolás közben sérülhet, idősebb korban azonban legtöbbször sérülés nélkül is szakadhat.

Meniszkusz-sérülés: amit a rettegett térdízületi problémáról tudni kell

Ezt nevezzük degeneratív meniszkusz szakadásnak, mely a meniszkusz rostos porcállományának gyengülése következtében lép fel. A szakadt meniszkusz sérült csúszóporc helyén mozgáskor és terheléskor jelentkezik fájdalom.

Nagyon sokszor a szakadt meniszkuszrész a térdizület elakadását idézi elő, ilyenkor a térdízület nem nyújtható ki teljesen, mozgásterjedelme erősen beszűkül. Sok esetben ez akár spontán is megoldódhat, miután a szakadt meniszkuszrész helyreugrik.

urethritisz és ízületi fájdalmak ízületi fájdalomkezelés melyik orvossal

Legtöbbször a leszakadt darabot eltávolítjuk, és a helyét lesimítjuk a további szakadás megelőzésére. Ritkán a leszakadt darab visszavarrható. A szakadt csúszóporcnak a korai eltávolítása sok esetben javasolt, mivel a nem egyenletes terheléselosztás miatt a terhelő felszíneken is nagyon hamar porckárosodást okozhat.

kattanások a könyökízület kezelésében hogyan kezeljük az ízületeket rákkal

Ezt az eltávolítást a legtöbbször egy minimál invazív eljárással arthroskopiaval, amely nem igényel nagy feltárást, csupán két apró sebet a térdkalács két oldalán is eltávolíthatjuk, amelyet térdtükrözésnek is nevezünk.

Telefonos előjegyzés:.

könyvek az ízületi fájdalmak kezeléséről ha fáj a vállízület mint kezelni