Lábtőcsont törés

fájó ízületi fájdalom a sérülés után

Főoldal » Betegségek » Sérülések és mozgásszervi betegségek » Sérülések és elváltozások, testtájanként részletesen » Lábszár, boka, láb sérülések és elváltozások » Lábtőcsont törés törése és ficama A sérülések súlyossága az enyhe rándulástól a súlyos töréses-ficamokig terjed. A lábtőcsontok izolált sérülése ritka.

Általában több csont töréséről vagy töréses ficama fordul elő, mely súlyos esetben veszélyezteti a láb életképességét. Több irányú felvételek kellenek a sérülés kiterjedésének meghatározására.

Táblázatok

CT vizsgálat is szükséges lehet a pontos diagnózishoz láblábtőcsonttörésficam Sérülések és mozgásszervi betegségek InforMed Glanz, J. Kezelés Rándulás, szalagsérülés esetén a panaszok csökkenéséig jegelés, felpolcolás, majd rugalmas pólya viselése lábtőcsont törés, a panaszok hét alatt megszűnnek.

Elmozdulás nélküli törések: jegelés, felpolcolás, majd nap múlva járógipszben részterheléssel, mankóval járhat a beteg. Töréses ficamok: súlyos sérülések. Általános érzéstelenítésben fedetten a ficamot helyreteszik, és az újabb ficam megelőzésére az érintett ízületeket TV képerősítő alatt áttűzik.

vértisztító tea gyuri bácsi

A végtagot felpolcolják, jegelést alkalmaznak, majd a duzzanat csökkenése után körkörös rövid gipszet kap a beteg. A beavatkozás célja a láb eredeti szerkezetének helyreállítása.

közös krém nagyapja titka

Szövődmény Főleg ficamos törések esetében a bőrön hólyagosodás, bőrelhalás, fertőzés léphet fel. Egyéb kezelési lehetőség: ha a ficam fedetten nem tehető helyre, feltárás szükséges.

A csonttörések előfordulása

Kezeletlenül súlyos deformitás, fertőzés léphet fel, amputáció fenyeget. Várható eredmény Asérülés általában jól gyógyul, de a ficamos törések egy részénél a porckárosodás, szalagmeszesedések miatt artrózis és mozgásbeszűkülés léphet fel.

szteroid készítmények új generációs ízületekhez

Gyógyulás, utókezelés Elmozdulás nélküli törések esetén a gipszrögzítés ideje hét. Gipszlevétel után további 4 hét tornakezelés szükséges.

Mik a csonttörések?

Töréses ficamok esetén a gipszrögzítésben a beteg sérült végtagját héten keresztül nem terhelheti. Gipszlevétel és bőrápolás után a rögzítő fémeket el lehet távolítani, megkezdhető a teljes terhelés, és tornagyakorlatokat kell végezni.

A csontok élő csontszövetből és a bennük lerakódott szervetlen állományból, jórészt kalciumsókból állnak. A csontokat alakjuk, szerkezetük szerint lehet csoportosítani. A hosszú csöves csontok elsősorban a végtagokban találhatók. Lapos csontok például a koponya csontjai. Köbös csontok a csigolyák, a kéz- és lábtőcsontok.

Akár hónap is lehet, mire az eredeti funkció helyreáll, a sérüléstől függően.