Az ínhüvely anatómiájáról

Ínhüvelygyulladás műtét. Gennyes ínhüvelygyulladás (tenosynovitis purulenta)

  1. Ínhüvelygyulladás 4 oka, 4 tünete, 5 kezelési módja [teljes útmutató]
  2. Amellett, hogy igen nagy fájdalmakat okoz, a gyógyulása gyakran hosszú hetekig is eltarthat.
  3. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr.
  4. Ízületi adhéziók kezelése

Sanitatem Főoldal Szolgáltatások Traumatológia Ínhüvelygyulladás — ínhüvelyi bemetszés Milyen tünetek esetén lehet szükség ínhüvelyi bemetszésre? Az ínhüvelyi bemetszés eljárás célja az ujjak, hajlítóinak ínhüvelyén vagy az ínhüvelygyűrűben kialakuló szűkület gyógyítása. De tünet lehet az inak mentén jelentkező fájdalom, a recsegés vagy a gyengülő fogásérzet is.

ínhüvelygyulladás műtét

Mi okozza a szűkületet? A betegség kiváltó okai között említhetjük a kezek túlzott terhelését, máskor viszont korábbi sérülések is felelnek érte, de más, már meglévő betegségek is okozhatják, például a reuma vagy a cukorbetegség.

ínhüvelygyulladás műtét

A kór leggyakrabban a hüvelykujjakat érinti, esetenként azonban előfordulhat, hogy más ujjakon is jelentkezik, illetve ritkábban a csukló inai is megbetegedhetnek. Hogyan zajlik az ínhüvelyi bemetszés? Intézményünkben az ínhüvelyi bemetszés technikailag modern is megbízható eszközökkel történik, melyek maximálisan megfelelnek a szakmai követelményeknek.

A beavatkozás megkezdése előtt, mint minden más műtét esetében, a betegek érzéstelenítést kapnak, amely egyénenként és igényenként lehet helyi érzéstelenítés vagy regionális érzéstelenítés is.

Ínhüvely gyulladás

A műtét nem tartozik a komplikált beavatkozások közé és az időtartama is viszonylag rövid. Az érzéstelenítés után a beteg ujj úgynevezett A-1 gyűrűjét behasítjuk.

ínhüvelygyulladás műtét

Az eljárás történhet fekvőbeteg vagy ambuláns ellátás keretében is. A műtét után a kórházi ápolásra mindössze egy nap lehet szükséges, ezután a betegek hazamehetnek. A teljes gyógyulási idő körülbelül 2 hetet vesz igénybe, beleértve ebbe a varratszedést is, ám ez idő alatt a műtött ujjakat folyamatosan mozgatni, használni kell.

Ínhüvelygyulladás – ínhüvelyi bemetszés

Fontos azonban, hogy tartózkodjunk a hirtelen mozdulatoktól és a túlzott megerőltetéstől, ahelyett fokozatosan, körülbelül hét alatt kell az ujjakat hozzászokatni a terheléshez. Milyen szövődményei lehetnek a műtétnek? Sajnos más műtétekhez hasonlóan az ínhüvelyi bemetszés is járhat szövődményekkel, melyek között az ideg —, az ér- és az ínsérüléseket említhetjük, még ritkábban pedig sebgyógyulási zavarok is jelentkezhetnek.

ínhüvelygyulladás műtét

Ezek elkerülése érdekében kórházunkban a ínhüvelygyulladás műtét minden esetben jól képzett, precíz, megbízható ortopéd valamint ortopéd- és traumatológus szakorvosok végzik. Ezen kívül fontosnak tartjuk, hogy a betegek számára a lehető legkevesebb kellemetlenséggel és fájdalommal járjon a műtét. Alternatív gyógymódok ínhüvelygyulladásra?

ínhüvelygyulladás műtét

Intézményünk minden esetben a mihamarabbi beavatkozást javasolja. Habár a műtéti eljáráson kívül lehetőség van különböző alternatív gyógymódok alkalmazására vagy hagyományosabbnak nevezhető kezelésekre, segíthetnek például a különböző gyulladáscsökkentő kenőcsök, gyógyszerek, esetleg terápiás úton is megpróbálható a betegség gyógyítása és ezek az eljárások enyhíthetik a panaszokat és ritkábban akár teljes panaszmentességet is elidőzhetnek, de a teljes gyógyulás viszont csak műtéti úton érhető el, azaz ínhüvelyi bemetszés alkalmazásával.

Miért érdemes komolyan venni?

Az ínhüvely, illetve ínhüvelygyulladás műtét ínhüvelygyűrű szűkülete azok közé a betegségek közé tartozik, amelyeket sok ember nem vesz elég komolyan, nem keresi fel orvosát problémáival. A betegség azonban ínhüvelyi bemetszés nélkül egyre súlyosabb lesz, következtében más, gyulladásos betegségek is kialakulhatnak, illetve egy ínhüvelygyulladás műtét után előfordulhat, hogy a beteg csak alig vagy egyáltalán nem tudja behajlítani az ujjait.

Ez az állapot a fájdalmakon és a kellemetlenségeken kívül a paciensek mindennapi életét is megnehezíti, beleértve a munkavégzési nehézségeket is.